MEKTEBA U ZAUSJU


U Zausju koji je od Bilece udaljen 8 km na putu za Gacko,zive Muslimani od prvih dana turske vladavine.Ovdje je 1908. sagradjen mekteb i svecano otvoren 23 avgusta iste godine.Gradnjom mekteba rukovodila je Muslimanska citaonica u Bileci.Podignut je sredstvima prikupljenim od domacih muslimana,medju kojima je najvise dao Avdaga Selimovic ,i prihod od zabava koje je priredjivala citaonica u Bileci.Vakufsko ravnateljstvo u Sarajevu dalo je 600 kruna a izvjesnu subvenciju je dala Zemaljska vlada BiH. Mekteb je sluzio za mesdzid sve dok je radio.Imamsku i mualimsku duznozt u Zausju vrsio je od 1901. do 1916. Muharem ef.Hasanbegovic.Poslije njega ovu duznost vrsili su:Sacir ef.Dreca i Ahmed ef.Hadzic.Mekteb je srusen u toku 2 svjetskog rata i vise nije obnovljen.U

Zausju su zivjele sljedece muslimanske porodice koje su se 1687. doselile iz Herceg Novog,Niksica i Korjenica:Corici ,Idrizi,Murguzi,Ovcine,Rebici i Selimovici.Ovcine i Selimovici su iz jedne porodice i prezivali su se Batahmetovici.Rebici su se doslili iz Niksica a Idrizi iz Korjenica.

AVDIC DZAMIJA U PLANOJ


Plana se nalazi na tromedji puta Bileca-Gacko-Stolac,na samoj hercegovacko-crnogorskoj granici.Ovdje od islamskih spomenika postoji samo mala dzamija kvadratnog oblika,gradjena od tesanog kamena i ranije bila pokrivena plocom.Uz nju je prigradjena cetvrtasta kamena munara visoka oko dvanest metara.U enterijeru se nalazi mihrab bez dekora,kameni minber koji je nekad bio konbinovan s drvetom i mali mahfil.Sagradjena je 1617(1026)godine to se vidi iz natpisa sastavljenog u prozi na turskom jeziku i uklesanom na kamenom luku dzamijski vrata.Nju su u nekom napadu sruslili hajduci ili uskoci iz primorskih krajeva,pa su je mjestani 1.muharema 1210.(18 jula 1795)obnovili.Zaduzbina je Avde Avdica,koji potjece iz porodice Cuca i koji je rodonacelnik razgranate porodice Avdica.

Pod drugoj verziji ovoga predanja Avdici su bili jedno pleme sa pravoslavnim porodicama:Babicima,,Cokorilima,Dogovicima,Knezevicima,Stajicima,Sarencima i Zimonjicima.,pa zato pop Bogdan Zimonjic nije nikad htio udarati na dio Plane gdje zive Avdici.Kad je Avdo presao na islam njegovi potomci su prozvani Avdici.Prica se da je on u Planoj sagradio sebi dzamiju,a svojoj majci crkvu koje su udaljene jedna od druge nekoliko stotina metara.Dalje se prica da je vakif sahranjen u haremu kod dzamije gdje mu se grob bez nisana i dan danas nalazi.Drugo predanje kaze da je ovu dzamiju sagradio Hasan-pasa Predojevic,koji je rodom iz Rudina nedaleko od Plane.Ovo je predanje bez osnova jer se zna da je Hasan-pasa zivio u 16-vijeku i poginuo 1593.god.

Trece predanje kaze da su u planoj zivjela troica brace Babica od kojih je jedan presao na islam i da je on sagradio dzamiju i crkvu.I ovo predanje je bez osnovajer se ne zna da je u Planoj i okolini ikad zivjela muslimanska porodica Babica.

Imamsku i mualimsku duznost u Planoj vrsio je od 1907. do 1917. godine Hasan ef.Fazlagic.Poslije njega imami ove dzamije bili su :Sacir ef. i Ali ef Dreca,Rasid ef.Imamovic i Mustafa ef.Zehic.Zehica su 1941. godine ubili cetnici i on je bio posljednji imam ove dzamije.Za izdrzavanje dzamije i placanje njenih sluzbenika vakif je zavjestavao cetiri njive zvane:Luka,Cijepac,Podolje i Osmanagica Njiva,i mezarje sa catrnjom uz dzamiju.Vakufu ove dzamije pripadaju jos mezarje u:Krivaci,Njeganivicima,Sakoticima i Trensuli.Prihodi od ovih nekretnina iznosili su 1913 .god 30 forinti i davani su imamu koji je vrsio maulimsku duznost u ovom mjestu.Dzamija je srusena 1941 .kada su pod navalom cetnika odavde i iz okolnih sela svi muslimani izbjegli.Obnovljena je 1964 godine i to u potpuno orginalnom obliku kakav je uvijek imala.Od 1964 duznost imama ove dzamije povremeno vrsi imam iz Bilece.

Ovoj dzamiji gravitiraju:Plana,Njeganovici,Orahovica i Fatnica.Resenjem Zavoda za zastitu spomenika kulture SR BiH broj 582. od 11 jula 1952 godine ova dzamija je registrirana kao spomenik kulture i stoji pod zastitom drzave.U groblju kod dzamije sahranjeni su :Hamza Avdic(1816-1876),Sobo Avdic umro 1800,Alija Avdic(1841-1926),Ziba Dzubur cerka Ibrahima umrla 1933,i Arifa Custovic zena Hasanova umrla 1941 god.

U Planoj su zivjele sljedece familije:Avdici,Catovici,Durmisi,Djape,Kovaci i Kusturice.Durmisi i Kovaci su ogranci porodice Avdica i izumrli su.U planoj su 1841 zivjeli:Becir i Kahriman Kusturica i Dervis Avdic.U Krivaci kod Plane nalazila se je kula cuvenoga Sobe Avdica,koju su krajem avgusta 1875. godine sruslili crnogorci.

LJUBOVICA DZAMIJA U FATNICI


Fatnica je smjestena na cesti Orahivice-Divin,na sjeveroistocnim padinama Fatnickoga polja.Turci su je zauzeli 1466 i u popisu 1469.godine upislali kao nahiju u Vilajetu Hercegovine.Bila je u sastavu drinskog,blagajskog i stolackog kadiluka.Od 1878 god nalazi se podrucju Bileckog sreza ,odnosno opstine.

Od islamskih spomenika ovdje postoji samo dzamija bez munare za koju se nezna kad je sagradjena i cija je zaduzbina:Moze se misliti,ali jos nicim dokazati,da su je sagradili Ljubovici,koji su u 16. vijeku iz Nevesinja dosleili u Fatnicu i ovdje imali velike posjede.Omer Ljubovic sin Zulfikarov,imao je 1829. u Fatnici i selima oko nje timar do 21.602 akce.U Fatnici su 1825 zivjeli Jasar,sin Arslan-basin i brat mu Omer spahija.Damija je locirana iznad Fatnickoga polja,oko 300 metara ispod ceste koja ovuda prolaz i vodi za Berkovice i Stolac..Gradjena je od lomljenog kamena ,dimenzije oko 10x8x6 metara i danas i do zadnjeg rata prekrivena crijepom..U prosalosti je vise puta rusena ,jer nema sela ni zaseoka u Dabru na koje nisu udarali uskoci Baja Pivljanina i ,,gonili u kasabe".Srusena je u toku 2 svjetskg rata pa je obnovljena 1960. god.

Uz nju se nalazi mali harem,u kome su svi nisani unisteni.Desetak metara desno nalazi se izvor pitke vode zvani Sopot.Vakuf ove dzamije imao je u svome posjedu:gradiliste s dzamijemo,mezarje uz nju,parcelu na kojoj je bila vakufska kuca i mekteb i parcelu na kojoj je poslije 1950.sagradjena jedna drustvena zgrada.Prihodi ovoga vakufa 1913 iznosili su dvadeset kruna.Imamsku i mualimsku duznost u Fatnici vrsio je 1886. god Salih ef.Kusturica.Od 1917. godine imami ove dzamije su:Hasan ef.Fazlagic,Camil ef.Arnautovic i posljednji,Kasim ef.Duric.Na lokalitetu Miljusa glavica nalazi se staro muslimansko mezarje gdje ima jedan nisan na kome pise bosancicom da u mezaru pod njim lezi neki skender.Ovdje se nalazi i jedan nisan sa turbanom napravljen od krstace.

Na Odzacima u Kljencima Ljubovic su imali kulu i odzake u kojima su stanovali.Posljednji njihov vlasnik bio je Omer-beg Ljubovic koji je 1876.odavde izbjegao i nastanio se u Stocu.Tada su ustanici zapalili kulu i odzake bega Ljubovica,kojim danas ni traga nema.Kad su Ljubovici iz Dabra posli u Tursku,prodali su svoje imanje kmetovima jeftinije nego drugima.

U Fatnici i Bacevici koja joj gravitira,zivjele su sljedece muslimanske familije:Babovici,Bajraovici,Comici,Emrovici,Hodzici ,Jakubovici,Ljubovici,MerdzaniciOvcine,Pervani, Pizovici,Priganice,Sehici i Zilici.Vecina ovih porodica doselila je iz drugih mjesta.Misli se da iz Fatnice,iz porodice Pervan,potjece Ahmed-pasa Dzezar,koji je 1799. god kod ake u Siriji pobijedio Napoleona Bonapartu koji je za njega rekao ,,da nebi tog covjeka ja bi prevrnuo cijeli svijet"

BAJRAMOVIC DZAMIJA U ORAHOVICI


Orahovica lezi uz cestu koja iz Plane vodi za Fatnicu i dalje za Berkovice i Stolac.Ovdje se odam ispod cesta nalazi dzamija.,malih dimenzija i bez munare,koju je 1934. sagradio Ibrahim Bajramovic..Svecano je otvorena 1.septembra 1934. i tada je u njoj proucen mevlud koji je priredio Hajdar Bajramovic i kome su prisustovali brojni muslimani iz Bilece i okolnih sela.Dzamija je u drugom svjetskom ratu srusena od strane Srba,pa je 1960. obnovljena. Privremeno se otvarala uz ramazan.Uz nju se nalazi mali harem i u njemu su svi nisani unisteni.Bajramovic su stara porodica cijim clanovima nalazimo spomen u izvorima od polovine 18 vijeka.U Fatnici je 1777. zivio Hasan,a 1848. god.Ahmed i Salih Bajramovic.

Nad muslimanima ovoga dijela je izvrsen pokolj 1941. od strane komsija srba ,i svi su ,osim onih koji su uspjeli pobjeci,pobijeni ili odvedeni i baceni u jamu Trusinu.Srbi(cetnici) su 21 septembra 1941.bacili u ovu jamu koja se nalazi izmedju Berkovica i Zovog dola,oko 650 muslimana,pretezno zena djece i staraca.Iz porodice Catovica iz Djeca bacene su 144 osobe od kojih se je spasila Hadzera koja i dana danas zivi u Danskoj.

Strana:     1  2  3  4